
category_news
PFAS aanpakken: Nieuwe studie gaat voor baanbrekende aanpak voor monitoring en verwijdering
Per- en polyfluoralkylstoffen – beter bekend als PFAS – veroorzaken wereldwij onrust. Deze zogenaamde "forever chemicals" worden gebruikt in praktisch alles, van antiaanbakpannen tot blusschuim. Maar hun grootste voordeel is ook hun grootste nadeel: ze zijn nauwelijks afbreekbaar. We vinden in alle levende wezens daarom PFAS-deeltjes en die veroorzaken zowel bekende als nog onbekende problemen. WFBR neemt daarom het voortouw in een groot, driejarig onderzoeksinitiatief, gefinancierd door de Nederlandse overheid, om PFAS effectiever te monitoren en te verwijderen.
"Dit onderzoek legt de focus op de industrie", legt Raphael Fredon uit, een van de projectleiders bij WFBR. "Dit betekent dat we ons richten op oplossingen die de markt daadwerkelijk kan omarmen, zowel technisch als economisch." Het onderzoek bestaat uit twee hoofdlijnen: "We gaan snellere monitoringmethoden ontwikkelen én we evalueren welke bestaande technologieën kunnen worden opgeschaald en geïntegreerd voor een effectievere en efficiëntere PFAS-vernietiging."
Snellere monitoring van PFAS
Momenteel is PFAS-monitoring traag en duur. Een analyse van een enkel watermonster kost tussen de €150 en € 350 en heeft een doorlooptijd tot wel twee weken. WFBR wil dit drastisch versnellen. "We hebben een methode ontwikkeld waarmee we bijna 100 monsters in slechts enkele minuten kunnen analyseren", zegt Fredon. "Het mooie is: we gebruiken hiervoor een veelgebruikte tool, een ELISA-plaat, bekend uit andere onderzoeken. Maar nu dus op een totaal nieuwe manier, voor PFAS-detectie."
Efficiënte verwijdering en vernietiging van PFAS
Het detecteren van de deeltjes is slechts de helft van de strijd tegen PFAS. De andere helft is uitzoeken hoe ze kunnen worden verwijderd. "Er zijn technologieën beschikbaar, maar de meeste bestaan op dit moment alleen nog in het laboratorium", aldus Fredon. Bovendien hebben de meeste huidige methoden forse nadelen. Fredon: "Sommige methoden, zoals verbranding, werken wel. Maar ze kosten veel energie en hebben een enorme CO2-voetafdruk. Andere, zoals het gebruiken van actieve kool, kunnen PFAS afvangen – maar niet alle soorten – en vormen een risico tijdens het transport." Daarom willen onderzoekers technologieën en processen combineren. Niet om een pasklare oplossing te vinden, maar om “de meest veelbelovende oplossingen te combineren tot een schaalbaar, kosteneffectief systeem dat ter plaatse kan worden gebruikt.”
Impact in de praktijk
Het project is ontworpen met zowel technologische mogelijkheden als de zakelijke realiteit in het achterhoofd. "Daarom brengen we 16 partners uit de hele waardeketen samen: de chemische, farmaceutische en papierindustrie, waterbedrijven, technologieleveranciers voor de concentratie, detectie en vernietiging van PFAS, afvalverwerkers en zelfs het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat", aldus Fredon. "Deze laatste partij wil onze bevindingen graag gebruiken om toekomstige PFAS-regelgeving vorm te geven."
Voor Fredon is de motivatie zowel professioneel als persoonlijk. "Ik ben bij Wageningen University & Research gaan werken om positieve verandering te creëren: niet alleen vanuit technisch oogpunt, maar ook in de economische realiteit van bedrijven. Dit project combineert een enorm maatschappelijk probleem met de realiteit van organisaties die hard werken aan vervanging. Ik hoop dat we aan het einde van dit project niet alleen de wetenschap hebben bevorderd, maar ook daadwerkelijke oplossingen mogelijk hebben gemaakt."